W czasie pomiaru wykorzystywane jest zjawisko impedancji bioelektrycznej (BIA). Jest to metoda polegająca na pomiarze oporu elektrycznego tkanek, która opiera się na fakcie, iż tkanka mięśniowa zbudowana jest w około 80% z wody i elektrolitów, przez co jest bardzo dobrym przewodnikiem prądu elektrycznego. Tkanka tłuszczowa natomiast zawiera znacznie mniej wody (ok. 20%) i jest tym samym o wiele słabszym przewodnikiem bodźców elektrycznych.
Stosując metodę BIA można określić: zawartość tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, stopień nawodnienia organizmu oraz jego podstawową przemianę materii. Umożliwia również kontrolę zmian zachodzących w proporcjach pomiędzy poszczególnymi tkankami na skutek treningu lub stosowanej diety. Jest to metoda prosta do przeprowadzenia, wiarygodna i nieinwazyjna.
Do przeprowadzenia analizy składu ciała wykorzystywane jest profesjonalne urządzenie
posiadające certyfikat medyczny.
W czasie wizyty zbadane będą:
  • Zawartość tkanki tłuszczowej (kg, %)
  • Zawartość tkanki mięśniowej (kg)
  • Masę tkanki beztłuszczowej (kg)
  • Całkowitą zawartość wody w organizmie (kg, %)
  • Masę kości (kg)
  • Wiek metaboliczny
  • Wskaźnik trzewnej tkanki tłuszczowej (zawartość tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha), który mówi o ryzyku zagrożenia chorobami metabolicznymi
  • Różnice w proporcji tkanki tłuszczowej i masy mięśni
Jak odpowiednio przygotować się do badania bioimpedancji:
  • nie pij dużych ilości wody w dniu badania,
  • przez co najmniej 12 godzin przed badaniem unikaj zwiększonego wysiłku fizycznego,
  • nie pij alkoholu przez co najmniej 24 godziny przed badaniem,
  • nie pij kawy, mocnej herbaty, napojów gazowanych, napojów energetycznych przez co najmniej 24 godziny przed badaniem,
  • ostatni posiłek spożyj na co najmniej 2-3 godziny przed badaniem (najlepiej badanie przeprowadzać na czczo lub 6 godzin po posiłku),
  • przed badaniem skorzystaj z toalety, by opróżnić pęcherz.
© 2011 monikamilosz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone
Projektowanie i tworzenie stron www
Ważne: Użytkowanie serwisu www oznacza zgodę na wykorzystywanie plików "Cookies". Szczegółowe informacje w Polityka plików "Cookies".